Ikonikus konyhai eszközök a 70-es évekből

Előszőr hősugárzóként árulták az elektromos grilleket, de végül népszerűek lettek, ahogy a Remoska is. Nosztalgikus ízelítő receptekkel.

remoska1.jpg

 Az Acosta Party-grill

A hetvenes évek elején a magyar konyhákba is betört az elektromos forradalom. Sorra jelentek meg olyan elektromos sütő és főző eszközök, melyek mára ikonikussá értek, igaz a Remoska esetében a hazai forgalmazás nem valósult meg, ezért a korát megelőző, egyedi főzőedényért akkoriban Csehszlovákiáig kellett utazni. Ha az időrendiséget vesszük figyelembe, akkor hazánkban az először az NDK-ból származó Aka és Aeg gyártmányú infra grillek voltak kaphatóak, már a 60-as években, igaz teljesen ismeretlen eszközként, így a Keravill áruházak még évekkel később is hősugárzóként forgalmazták őket.

remoska2.jpg

Kellett némi fantázia, hogy valaki hősugárzónak nézze ezt az infra grillt

Mivel áruk magas volt (1600 Ft körül), igazán nem is terjedtek el. Az áttörést a hazánkban 1974-ben megjelent, Aka gyártmányú Acosta Party-grill hozta el. Ez a kompakt, könnyen mozgatható, 750 W teljesítményű eszköz a maga 350 forintos árával igazi sikertörténetnek bizonyult. Szinte nem volt olyan család, ahol nem sercegett a melegszendvics ezekben a készülékekben, de ennél jóval többre is képes volt. Különösen akkor vált sokoldalúvá, amikor 1975 novemberében elkezdték hozzá forgalmazni a kiegészítő saslik nyársakat is. Sokan készítettek benne olajjal vagy Ráma margarinnal megkent csirkecombot, fűszerezett csirkemájat vagy egyéb finomságokat. A korabeli újságok pedig kifogyhatatlan forrásai voltak a recepteknek, például:

Sült virsli sajttal:

A műanyag borítástól megszabadított virsliket hosszában kettévágjuk, középen kimélyítjük és boci sajtot nyomunk bele. Néhány perc sütés után már fogyasztható is.

Májkrémes szendvics: 

Kenőmájast, vagy dobozos libamáj krémet elkeverünk vajjal és kevés liptói túróval (bryndza, juhtúró). Ízlés szerint fűszerezzük. A keverékkel megkenjük a kenyérszeleteket. Karikára vágott keménytojást és paradicsomszeleteket teszünk rá. Máris rakhatjuk a rácsra.

A party-grill mellett – igaz jóval szerényebb mértékben – sok helyütt használták a Remoskát, vagyis az elektromos sütőedényt is. Ezt az eszközt egy Csehszlovák feltaláló fejlesztette ki és egy – akkor még – teljesen egyedi elv alapján működött. Maga a készülék két részből állt: egy aránylag egyszerű, teflon borítású lábasból és a tetejére helyezhető, fűtőszállal ellátott fedőből.

remoska3.jpg

Az újdonság 1955-ös bemutatásakor a fedélen még nem volt üvegablak, ám tíz évvel később a Remoska Original már ilyet is tartalmazott, hogy a sütés folyamata könnyebben felügyelhető legyen. Az eredeti, 2 literes űrtartalom mellett – melyet elsősorban kollégiumi használatra ajánlottak – 1973-ban megjelent a Grand előnevű változat is. Ez már egy családi ebéd elkészítésére is alkalmas volt a maga 4 literes befogadóképességével, 32 cm átmérőjével és 650 wattos teljesítményével. Bár mára a felső sütés és főzés elve nem számít újdonságnak, a maga korában a Remoska forradalminak számított. Mivel a fedélből áradó hő szinte csak az ételt melegítette és az edényt csak nagyon kis mértékben, így az üzemeltetése sem volt drága. Bár a legtöbb magyar háziasszony inkább csak szárnyashúsokat sütött a csodaedényben, valójában sokkal többre is képes. Nézzünk hát ehhez a készülékhez is két receptet:

Káposztás rakotthús:

  • 6 nagyobb burgonya
  • 500 g darált húst
  • 500 g savanyú káposzta
  • 1 nagyobb hagyma
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 400 ml tejföl
  • 200 ml édes tejszín (helyettesíthető tejjel)
  • 300 g kemény sajt
  • bors
  • édes vagy füstölt paprika
  • Római kömény

Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk fél centi vastag karikákra. Óvatosan pároljuk meg őket úgy, hogy ne főjenek szét. A húst hagymával együtt pirítsuk meg egy serpenyőben, majd keverjük hozzá a lecsöpögtetett és felaprított káposztát. Adjuk hozzá a hámozott, darabolt paradicsomot és fűszerezzük. A káposzta levét keverjük el a tejszín háromnegyedével, majd öntsük a húsra és forraljuk 5 percig. A sajt negyedét reszeljük le és keverjük el a tejszín maradékával és egy csipet borssal. Rétegezzünk burgonyát a Remoskába majd fektessük rá a húskeverék felét, végül reszeljünk rá sajtot. Ezt folytassuk addig, míg az összetevők el nem fogynak. 20 percig süssük a Remoskában, majd öntsük rá a tejszín-sajt keveréket és süssük további 10 percig.  

Egy egyszerűbb recept:

A Remoska lábasába tegyünk hámozott, főtt, karikázott burgonyát. Tegyünk rá hagymával sütött füstölt húst, majd felváltva rétegezzük. Locsoljuk meg felvert tojással és szórjuk meg borssal, majd 30 percig süssük a Remoskában. Tálalás előtt locsoljuk meg tejföllel.

További érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassa meg Facebook oldalunkat!

Legyen az első!

Szóljon hozzánk!